Ölförsäljningen i Tyskland minskade med 2,7 procent under första halvåret i år. Jämfört med samma period i fjol har det under årets första sex månader sålts 113,4 miljoner liter öl mindre.

Den totala ölförsäljningen i Tyskland uppgick till 4,2 miljarder liter öl från januari till juni i år. Det visar siffror från den tyska statistiska centralbyrån Destatis. Siffrorna omfattar dock inte alkoholfria öl, andra maltbaserade drycker eller öl importerad från länder utanför EU. 80,4 procent av den öl som såldes var avsedd för konsumtion inom Tyskland. Inrikesförsäljningen minskade därmed med 4,9 procent till 3,3 miljarder liter jämfört med första halvåret 2020.

Den tyska ölförsäljningen minskade med 2,7 procent under det första halvåret.

19,6 procent av den öl som såldes gick på export eller till konsumtion av bryggerianställda (Haustrunk). Det är en ökning med 7,7 procent från förra året. Av den öl som exporterades gick 379,7 miljoner liter (+3,5 procent) till andra EU-länder, medan 431,5 miljoner liter gick till länder utanför EU. Det motsvarar en ökning på 11,9 procent jämfört med de första sex månaderna 2020. De bryggerianställdas konsumtion uppgick till 5,5 miljoner liter, en minskning med 5,2 procent.

När det gäller ölblandningar, det vill säga öl blandat med lemonad, cola, fruktsaft eller andra alkoholfria tillsatser, ökade försäljningen under det första halvåret 2021. Jämfört med samma period förra året såldes det 8,4 procent mer av dessa drycker. De 238,9 miljoner liter det handlar om motsvarar dock endast 5,7 procent av den totala ölförsäljningen.

Eftersom coronakrisen tvingade restauranger, barer och hotell att hålla stängt under början av året, blev det också en kraftigt minskad försäljning via dessa kanaler. Mest märktes detta i januari och februari, då minskningen jämfört med samma månader 2020 var 27 respektive 19,1 procent. När restriktionerna lättades under våren började ölförsäljningen dock återhämta sig. I mars såldes det 12,4 procent mer öl jämfört med samma månad i fjol; i juni var motsvarande ökning 11,2 procent.