För tredje gången har Karlsberg Starkes Bock utsetts till Tysklands bästa bocköl vid Meininger International Craft Beer Award. Ölet släpps till försäljning i nydesignad förpackning i slutet av september.

Bocköl är något av det tyskaste som finns och de flesta bryggerier har sin egen variant av den klassiska ölstilen. Därför är det också en klar merit att kunna säga att man gör det bästa bockölet i Tyskland. Detta är något som Karlsberg Brauerei redan gjort vid upprepade tillfällen. Vid årets Meininger International Craft Beer Award vann deras Starkes Bock för tredje gången platinumpriset som Tysklands bästa bocköl.

Karlsbergs Starkes Bock har återigen utsetts till Tysklands bästa bocköl (foto: Karlsberg Brauerei).

Ölet i fråga är en mörk historia, proppfylld med smakrik mörkrostad malt. Alkoholhalten ligger på värmande 6,6 procent och stamvörtstyrkan på stabila 16,3 procent. I slutet av september släpps ölet i tysk handel i 33-centiliters så kallade ”Stubbi”-flaskor, vars nydesignade röda etiketter pryds av en getabock i full frihet och bryggeriets karaktäristiska blå logga, samt i halvlitersburkar med liknande grafisk utformning.

Starkes Bock släpps i Tyskland i slutet av september i så kallad ”Stubbi-flaska” (foto: Karlsberg Brauerei).

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.

Meiningers International Craft Beer Award har delats ut sedan 2014 och räknas i dag som en av de viktigaste och mest ansedda öltävlingarna i världen. Bakom priset står en av Tysklands äldsta förlag, Meininger Verlag, som är baserat i Neustadt an der Weinstrasse i Rheinland-Pfalz. Företaget, som specialiserar sig på tidskrifter för vin- och dryckesindustrin, lanserade 2015 den första tidningen om hantverksöl – Meiningers Craft.