Den 10 september släpper Hamburgbryggeriet Kehrwieder ett samarbetsöl med skotska Brewdog. Det heter Prototrüb och är en tropiskt smakande session-lager med en egen historia.

Såväl Kehrwieder Kreativbrauerei som Brewdog har tidigare lanserat öl under namnet Prototyp – de senare i en hel serie så sent som i april i år. Så helt oväntat var det kanske inte att de samarbetsvilliga skottarna skulle slå sina påsar ihop med gänget på Hamburgbryggeriet. Bryggningen av det gemensamma ölet Prototrüb skedde redan i juli, men det är först nu som resultatet avslöjas.

Adrian Klie, vd Brewdog Deutschland, och Kehrwieders grundare Julia Wesseloh skålar för det nya samarbetet (foto: Brewdog).

Prototrüb är en session-lager med tropiska smaker av lime, melon, citrus och passionsfrukt. Ölet baseras på Kehrwieders åtta år gamla Prototyp, men är betydligt grumligare (Trüb på tyska) och med aningen lägre alkoholhalt (4,8 procent). Humlemängden bör dock tillfredsställa de flesta älskare av humliga öl. Ölet säljs i 44-centilitersburkar och finns att köpa i såväl Kehrwieders som Brewdogs webbshoppar. Stor lansering sker på Brewdogs bar i Hamburgstadsdelen St. Pauli den 10 september, skriver Brewdog i ett pressmeddelande som publiceras på About Drinks.

Prototrüb baseras på Kehrwieders Prototyp och lanseras under storslagna former den 10 september (foto: Brewdog).

Kehrwieder Kreativbrauerei grundades i Hamburg 2011 av Julia och Oliver Wesseloh. Sedan dess har bryggeriet lanserat ett hundratal öl och vunnit över fyrtio internationella priser. I standardsortimentet ingår åtta öl, som med jämna mellanrum kompletteras med kreativa brygder och samarbetsöl i begränsad upplaga.

Brewdog grundades 2007 och har varit etablerat i Tyskland sedan 2017, då deras första bar öppnade i Berlin. Förutom bryggeriet i skotska Ellon har Brewdog även bryggerier i Columbus (USA), Brisbane (Australien) och i Berlinstadsdelen Mariendorf, där man brygger sitt standardsortiment för den tyska marknaden. I dag exporterar Brewdog öl till drygt sextio länder och driver ett hundratal barer världen över.