I slutet av månaden släpper Brewdogs tyska bryggeri de första ölen i vad som ska bli en återkommande serie med specialbrygder. De tre första har smak av tropiska frukter, rök och malt samt karamell och bröd.

Från och med april kommer det släppas överraskningar varje månad i Brewdogs nya Prototyp-serie. Bryggmästarna i Berlinbryggeriet i Mariendorf har fått fria tyglar och tillåts att experimentera ordentligt. Ölen bryggs exklusivt för Brewdogs egna restauranger och barer, men kommer även finnas att köpa via deras webbshop. I första hand släpps de på burk, men när restriktionerna så tillåter kommer de även finnas på fat. Sedan 2019 har Brewdog bryggt öl i Mariendorf, där man också har restaurangen Dogtap Berlin samt en stor ölträdgård.

Den 30 april släpps de tre första ölen i Brewdogs nya Prototyp-serie (foto: Brewdog).

Den 30 april presenteras de tre första ölen via en webbprovning. Då får nyfikna öldrickare stifta närmare bekantskap med dessa tre skapelser:

Prototyp # 1 – Der Rubin Eisbock
Det första ölet är en mörkt rödfärgad maltbomb. Smaken domineras av karamell och bröd, som övergår i värmande alkoholtoner. Efter att ha bryggts på klassiskt vis, har ölet piskats upp till 7,2 procent alkohol genom frysdestillering. Det innebär att ölet fryses ner i slutet av mognadsprocessen, så att vatten i form av iskristaller kan avlägsnas. Det resulterar i sin tur att koncentrationen av alkohol ökar.

Prototyp # 2 – Ein Rauchbier
I det andra ölet handlar det om rökighet. Brewdogs tolkning av den frankiska klassikern rauchbier har en alkoholhalt på 5,6 procent och beskrivs som rakt på sak, jordnära och ärlig. Rökigheten dominerar smaken, men lämnar ändå utrymme för humlen att ta plats. Malten ger ölet en viss sötma och en rejäl kropp.

Prototyp # 3 – Single Hop Sabro Pale Ale
Tredje ut är det första, men säkert inte sista, singelhumleölet i serien. Sabro är en aromhumle från nordvästra USA:s Stillahavskust. Den utmärks av en frisk smak av citrus, tropiska frukter och en aning kokos. Alkoholhalten ligger på drickbara 4,8 procent med en trevlig beska i avslutningen.