Vetebock med smak av passionsfrukt var det vinnande receptet när Tysklands bästa hobbybryggare 2021 utsågs i Stralsund den gångna helgen.

Efter flera veckors uttagningar stod det i lördags klart vem som är årets bästa tyska hobbybryggare. Vid helgens final hos Störtebeker Braumanufaktur i Stralsund avgick 38-årige Nils Lichtenberg från Aachen med segern. Hans vinnande öl, en humlig vetebock med smak av passionsfrukt, fikon och mango, föll juryn rejält på läppen. En del i vinsten blir att brygga ölet i större skala tillsammans med bryggarna på Störtebeker i december.

Nils Lichtenberg tar hem priset som årets bästa tyska hobbybryggare (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Från början var det 173 tävlande som aspirerade på titeln som årets tyska hobbybryggare. Till finalen i Stralsund hade alla utom sex av dem sållats bort. På andra plats i tävlingen kom 2018 års vinnare Markus Krenkler från Seevetal i Niedersachsen, medan bronset gick till Dieter Albrich från Mühlacker i Baden-Württemberg.

Det finns i dag tiotusentals hobbybryggare i Tyskland. De tyska mästerskapen skapades 2017 av Störtebeker Braumanufaktur för att ge dessa en plattform och ett sammanhang. Årets tävlingstema var ”humliga veteöl”, rapporterar Redaktionsnetzwerk Deutschland.