Den 18 september skulle årets Oktoberfest ha invigts i München. Trots att även årets fest blev inställd höll stadens bryggare ändå en symbolisk fatöppning på Viktualienmarkt i centrala München.

Precis som 2020 fick årets Oktoberfest ställas in på grund av coronapandemin. För att ingjuta gott mod och hopp om att en ny fest snart kan anordnas, höll Münchens bryggeriförening på lördagen – den dag som årets festival egentligen skulle öppnat – en symbolisk invigning på marknadsplatsen Viktualienmarkt. Under mottot ”Våra hjärtan är med Oktoberfest” (”Unser Herz für die Wiesn”) gjorde man det med en traditionsenlig öppning (Anstisch) av de första ölfaten. Stämningen var på topp när bryggmästarna från Münchens sex stora bryggerier slog tappen i fat med sina respektive öl med det klassiska utropet ”O’zapft is”.

Under ropet ”O’zapft is” slår bryggmästarna kranen i det första ölfatet under överseende av Münchner Kindl (foto: Oktoberfest.de).

Känslan av en riktig Oktoberfestinvigning förstärktes av att en orkester spelade traditionell blåsmusik och att Münchens symbol Münchner Kindl fanns på plats – den här gången gestaltad av Viktoria Ostler. En speciell ölsejdel hade också tagits fram dagen till ära, utformad av kläddesignern Alexandra von Frankenberg. I sitt öppningstal utlovade Münchens bryggeriförbunds ordförande Andreas Steinfatt att den riktiga Oktoberfest återkommer nästa år och att man kommer att använda det kommande året till att förbereda sig på bästa sätt.

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades brudparet med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese (Wiesn), uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren har nöjesutbudet gradvis ändrats mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Enligt traditionen är det bara äkta Münchenbryggerier som uppfyller vissa krav som får ha öltält under folkfesten. I dagsläget handlar det om de sex stora Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu.