Vid här laget är vi många som lärt känna och uppskatta de experimentella brygderna från bayerska Fraugruber. Den 28 september kommer en ny chans då det lanseras ett i flera avseenden mastigt öl i Systembolagets tillfälliga sortiment.

De minst sagt produktiva bryggarna på Fraugruber Craft Brewing är tillbaka på Systembolaget med ännu en extraordinär skapelse. Den här gången blir det mörkt och starkt i form av en imperial stout med namnet Heaven Hills – Black Barrel Series. Med en alkoholhalt på 11,8 procent är detta ett öl att krypa upp i soffan med och avnjuta under en mörk höstkväll. Den som vill prova får dock vara beredd att gräva djupt i fickorna, då en halvlitersflaska går på det facila priset av 179 riksdaler.

Mörkt, starkt och dyrt blir det när nästa öl från Fraugruber släpps i tillfälligt sortiment (foto: Systembolaget).

Ölet är bryggt med korn-, vete- och havremalt samt ekologisk lönnsirap. Detta har sedan spetsats med bourbonvanilj från Madagaskar innan ölet hällts på bourbonfat från destilleriet Heaven Hill i Kentucky, där det har fått dra till sig i ett drygt år. Detta ger en ganska rund och välbalanserad dryck, som garanterat kommer att värma när höststormarna ryter utanför fönstret.

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenats i sin passion för kvalitet, passion och en drivkraft att ständig pröva nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau, i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber Heaven Hill – Black Barrel Series
Stil: Imperial stout
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 11,8 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 179,00 kr (358,00 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 1 000 st.

Fotnot: Texten har uppdaterats då lanseringsdatumet flyttades fram en vecka.