Pazifik-Ale från Störtebeker Braumanufaktur är världens bästa IPA i amerikansk stil. Det står klart efter att årets World Beer Awards avgjorts i London.

Det var så sent som i mars i år som Störtebeker Braumanufaktur lanserade Pazifik-Ale i sitt sortiment. Efter att ha kammat hem guld vid Meiningers International Craft Beer Award, tar ölet nu ytterligare en stor skalp i form av titeln världens bästa IPA i amerikansk stil vid årets World Beer Awards, som avgjordes i London i mitten av september. I finalen i kategorin ”Amerikansk IPA” besegrade tyskarnas bidrag tjugo motståndar-ipor från länder som USA, Brasilien, Australien, Kina och England.

Jonas Lindner, Jens Reineke-Lautenbacher, Elisa Raus och Christoph Puttnies är glada för världsmästartiteln (foto: Christian Rödel).

Pazifik-Ale kan bäst beskrivas som en humlebomb med smak av tropiska frukter, som ananas och mango. Den distinkta aromen kommer från humlesorterna Comet, Mosaic, Citra och Topaz, vars ursprung går att hitta på tre olika kontinenter runt Stilla havet. Ljus kornmalt bidrar med såväl den gyllene färgen som med en viss krispig torrhet. Alkoholhalten landar på 6,5 procent. Pazifik-Ale ingår i Störtebekers standardsortiment och passar enligt bryggeriet särskilt bra till kryddstarka maträtter samt fisk och skaldjur.

World Beer Awards är en global utmärkelse som sedan 2007 delats ut av det brittiska förlaget Paragraph Publishing. Priset premierar de bästa ölen bland internationellt erkända ölstilar. Förutom att belöna världens bästa öl, är syftet att lyfta fram dem till konsumenter och handlare världen över. Till årets tävling var drygt 2 200 öl från ett femtiotal länder anmälda. En expertjury fick göra blindtester av alla öl för att bedöma deras smak, doft och utseende.