Karlsberg Holding har under flera år lurats på miljonbelopp. Enligt den offentliga åklagaren i Kaiserslautern har cirka hundra poliser, skattehandläggare och åklagare utrett ett tjugotal företag som varit inblandade i oegentligheter i Rheinland-Pfalz, Saarland, distriktet Wetteraukreis i Hessen samt i staden Eschweiler i Nordrhein-Westfalen.

Totalt handlar det om fem personer som anklagas för att ha lurat bryggerikoncernen Karlsberg på affärsmässig basis. De fem är en före detta samt en nuvarande anställd inom ett av bryggerikoncernens dotterbolag samt tre personer från olika logistikföretag. Man misstänker att de anklagade sedan 2012 har använt falska fakturor för att ta betalt för transporter som antingen inte genomförts, eller som genomförts i mindre omfattning än vad som fakturerats.

Med falska fakturor har fem personer lurat Karlsberg Holding på flera miljoner euro (foto: Karlsberg Brauerei).

I sin jakt på bevis har myndigheterna även sökt igenom huvudkontoret till Karlsbergs dotterbolag Niehoffs Vaihinger i Lauterecken samt koncernens huvudkontor i Homburg. Enligt den offentliga åklagaren har också avgörande bevis säkrats. Ledningen för Karlsberg Holding har meddelat att man kommer att medverka fullt ut i utredningen. Enligt uppskattningar har koncernen förlorat flera miljoner euro på fakturabluffen, skriver åklagarkontoret (Staatsanwaltschaft) i ett pressmeddelande.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala ölmärken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu. I koncernen ryms även företag som tillverkar mineralvatten och andra alkoholfria drycker.