Vinnarna av European Beer Star 2021 presenterades i början av november vid en webbsänd gala från München. 213 öl i 71 kategorier tilldelades guld-, silver- och bronsmedaljer av en expertjury. Flest priser gick till värdlandet.

Vid årets European Beer Star fick tyska bryggerier ta emot 78 medaljer fördelade på 29 guld, 28 silver och 21 brons. Tyskland blev därmed det mest prisade landet vid årets tävling, följt av Italien, USA och Belgien. Allra bäst bland de tyska gick det för Schneider Weisse, veteölsspecialisterna från Kelheim, och Familienbrauerei Bauhöfer i Renchen-Ulm, som kammade hem tre guld vardera. Dessutom tog Schlossbrauerei Unterbaar och Brauerei Gebrüder Maisel fyra medaljer var av olika valörer med sig hem till Baar respektive Bayreuth.

Schneider Weisses Aventinus vann guld i kategorin ”Mörk vetebock i sydtysk stil” (foto: Schneider Weisse).

Priset för årets bästa tyska pilsner gick till Schlossbrauerei Autenried, medan Müllerbräu i Pfaffenhofen fick äran av att ha gjort årets bästa helles i tysk stil. För första gången i European Beer Stars historia delades det dessutom ut ett pris i en kategori där ölets kvalitet inte var den enda faktorn som bedömdes. I kategorin ”Free-Style Beer” är historien bakom ölet lika viktig. Juryns val föll här på El Duderino, en imperial milkstout från Kehrwieder Kreativbrauerei i Hamburg. Ölet är inspirerat av drinken White Russian, som också är favoritdrink för huvudkaraktären i filmen The Big Lebowski – ”The Dude”.

Tävlingen European Beer Star har arrangerats av den tyska bryggarorganisationen Private Brauereien sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen. Ölen bedöms av en jury bestående av 120 internationella experter, bryggmästare, dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder. Till årets tävling anmäldes 2 385 öl från 44 länder. Sett till antal öl är det en ökning med sjutton procent från i fjol och näst flest i tävlingens historia, skriver Inside Beer.

Alla vinnare av European Beer Star 2021 hittar ni här.