För fjärde månaden i rad sjunker den tyska ölförsäljningen. Under oktober tappade Tysklands bryggerier 4,5 procent av sin försäljning jämfört med samma månad 2020. Det motsvarar cirka 299 000 hektoliter öl.

Tyska bryggerier sålde cirka 6,4 miljoner hektoliter öl under oktober 2021. Det är något sämre än förväntat, eftersom det i år inte var lika hårda coronarestriktioner att förhålla sig till som samma månad i fjol. Även försäljningen av ölblandningar minskade jämfört med oktober 2020, men endast med 0,1 procent eller 340 hektoliter. Det visar siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis, som dock inte redovisar alkoholfria öl, andra maltdrycker eller öl som importerats från länder utanför EU.

Med tappet i oktober har den tyska ölförsäljningen sjunkit fyra månader i rad.

Exporten till andra EU-länder sjönk även den i oktober. Här var minskningen 9,3 procent, vilket motsvarar 51 000 hektoliter. Totalt uppgick försäljningen till andra länder i unionen till cirka 501 000 hektoliter. Exporten till länder utanför EU sjönk i sin tur med 5,7 procent till 618 000 hektoliter – en minskning med 37 000 hektoliter jämfört med samma månad förra året.

När siffrorna bryts ner på förbundslandsnivå ser vi dock att försäljningen går upp på sina håll. Sachsen-Anhalt (+7,7 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+4,0 procent) och Baden-Württemberg (+1,1 procent) hade en positiv utveckling under oktober i år. I övrigt är dock siffrorna röda. Minst sjunker försäljningen i Bayern (-1,5 procent), Nordrhein-Westfalen (-1,6 procent), Mecklenburg-Vorpommern (-1,8 procent), Sachsen (-4,7 procent) och Hessen (-7,6 procent). Tvåsiffriga minusbelopp hittar vi i Niedersachsen/Bremen (-12,1 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (-13,9 procent) och Berlin/Brandenburg (-17,5 procent). För det största tappet svarar dock Thüringen (-24,3 procent).