De nyligen skärpta coronareglerna i Baden-Württemberg får nu kritik från förbundslandets bryggerier och uteställen. Framför allt vänder man sig mot kravet på att kunna visa ett negativt coronatest vid restaurangbesök. Att detta dessutom sker kort innan jul och utan tillräckliga möjligheter till testning gör inte saken bättre.

Enligt ett uttalande från Baden-Württembergs bryggeriförbund kan de skärpta reglerna liknas vid en lockdown av hela gastronomisektorn. Man menar vidare att restaurangbranschen aldrig bidragit till att driva på coronapandemin, men att man nu ändå straffas och pekas ut som syndabock. Utöver det anser förbundet att det inte finns tillräckliga möjligheter att testa sig i förbundslandet. Man föreslår därför att exempelvis restaurangpersonal ska kunna utföra covidtester efter att ha fått utbildning i detta. Det är dock ändå tveksamt om någon som tagit två vaccinsprutor kommer att gå ut och äta lunch om de måste testa sig innan, säger man vidare.

Baden-Württembergs bryggeriförbund är inte nöjt med de hårdare coronareglerna i förbundslandet (foto: Baden-Württembergischer Brauerbund).

Bryggeriförbundets vd Hans-Walter Janitz hoppas ändå att Baden-Württembergs regering kommer att hjälpa de branscher som påverkas av de hårdare reglerna och erbjuda dem kompensation och hjälp utan en massa byråkrati. Förbundet stödjer även dem som vill ta till rättsliga åtgärder mot de tuffa reglerna. Enligt Janitz står man även helhjärtat bakom alla insatser som får folk att vaccinera sig, eftersom vaccinering är det enda som kan stoppa den till synes eviga cirkeln av hårdare och mildare restriktioner. Baden-Württembergs bryggerier har kämpat mot historiskt stora försäljningstapp sedan pandemin startade förra våren. Enbart mellan januari och oktober 2021 minskade ölförsäljningen i förbundslandet med 29,9 miljoner liter.

Källa: About Drinks