Coronapandemins andra år var tufft för den tyska dryckesindustrin. För Krombacher Gruppe slutade 2021 dock med bara ett litet tapp i försäljningen. Man behåller därmed sin position som Tysklands marknadsledande bryggeri.

Den totala försäljningen för Krombacher Gruppes samtliga varumärken under 2021 landade på 7 335 miljoner hektoliter. Det är en minskning med endast 0,9 procent jämfört med året innan. För varumärket Krombacher gick det dock något sämre; försäljningen uppgick till 5 590 miljoner hektoliter, vilket är 2,3 procent mindre än 2020. Jämfört med bryggerinäringen som helhet är resultatet dock bra, skriver bryggeriet i ett pressmeddelande.

Krombacher Pils fortsatte att ta marknadsandelar under 2021 (foto: Krombacher Gruppe).

För flaggskeppsmärket Krombacher Pils var 2021 ett bra år, med en ökad försäljning såväl nationellt som internationellt. 272 000 hektoliter gick på export och 294 000 hektoliter såldes till den tyska horeca-marknaden (hotell, restaurang, catering). Detta innebar också att Krombacher Pils lyckades ta ytterligare marknadsandelar under 2021. Den ostadiga sommaren drog dock ner resultatet för ölblandningen Krombacher Radler, medan lågalkoholvarianten Krombacher Limobier lyckades bättre under sitt första hela år på marknaden.

Överlag är det de alkoholfria dryckerna som drar upp Krombachers resultat. Detta gäller inte minst för Krombacher 0,0%, som fortsätter att växa. De helt alkoholfria och maltbaserade dryckerna Krombacher Fassbrause och Vitamalz har också hittat nya köpare. Inte minst lockar den nya Vitamalz Sport med trettio procent färre kalorier många aktiva konsumenter. Alkoholfria drycker utgör numera 38 procent av Krombachers totala produktion.

Krombacher Brauerei grundades officiellt 1803, även om ett bryggeri i stadsdelen Krombach i Kreutztal i Nordrhein-Westfalen omnämns redan på 1300-talet. I dag är bryggeriet ett av Tysklands största privatägda bryggerier. Krombacher äger också distributionsrättigheterna till Schweppes, Orangina och Dr Pepper i Tyskland och Österrike.