Tillsammans med hjälporganisationen Welthungerhilfe bidrar Krombacher till att drygt 86 000 människor får tillgång till rent dricksvatten. Minst 260 miljoner liter per år ska pumpas fram.

Bristen på vatten är extra kännbar i Kenya och Malawi, där det ibland inte regnar på flera månader. Krombachers dricksvattenprojekt startade 2019 och är en viktig del i bryggeriets hållbarhetsarbete. Redan har flera brunnar och vattenstationer byggts med målet att kunna leverera minst 260 miljoner liter vatten per år. Förutom att drickas ska vattnet användas för att förbättra den personliga hygienen och de sanitära förhållandena för cirka 86 500 människor i enlighet med den så kallade WASH-principen (Water, sanitation, hygiene).

Krombachers vattenprojekt ska ge 86 500 människor i Kenya och Malawi tillgång till rent dricksvatten (foto: Krombacher).

Till sin hjälp har Krombacher den ideella hjälporganisationen Welthungerhilfe, som har stor erfarenhet av att anlägga brunnar. Sedan projektet startade har parterna tillsammans med lokalbefolkningen anlagt 38 nya och reparerat elva befintliga brunnar i Malawi. Dessutom har man ordnat femton vattentankar i Kenya, tillsammans med fyra pumpsystem och en vattenledning som i dagsläget är 13,1 kilometer lång. Under våren kommer ytterligare 36 brunnar att anläggas och femton att restaureras, skriver Krombacher i ett pressmeddelande.