Fredagen den 28 januari släpper Systembolaget för andra gången i år nyheter i tillfälligt sortiment. Då hittar vi också 2022 års två första tyska öl. Vi kan se fram emot en humlebomb från ett populärt Berlinbryggeri och att återstifta bekantskapen med en klassisk märzen från Bayern.

Vi börjar med humlebomben, som kommer från Fuerst Wiacek. Ölet i fråga är en dubbel-IPA (eller dubbel-NEIPA) som heter Seascape och som har tagits fram i samarbete med amerikanska Vitamin Sea Brewing. Här handlar det om humle, humle och humle, närmare bestämt rikliga mängder av sorterna Citra, Motueka och Loral. I ölet ingår dessutom såväl korn- som vete- och havremalt. Tillsammans ger detta ett öl med doft av tallkåda, citrus och ljust kaffebröd. Smaken är tropisk med toner av mango, persika, melon och andra exotiska frukter.

Humligt och grumligt blir det på Systembolaget den 28 januari när Seascape släpps i tillfälligt sortiment (foto: Fuerst Wiacek).

Fuerst Wiacek grundades i Berlin 2016 och har snabbt blivit ett av de populäraste bryggerierna i den tyska huvudstaden. Bryggeriet har fått namn efter grundarna och bryggarna Georg Fürst och Lukasz Wiacek. De beskriver sig själva som äventyrare, som tycker om att experimentera och lära sig om nya ingredienser och tillverkningssätt. Vitamin Sea Brewing öppnade formellt i februari 2019 i Weymouth, Massachusetts, efter att tidigare varit ett källarprojekt drivet av Dino Funari, Peter Kiley, Joshua Sherman och Richard DiBona.

Fakta Fuerst Wiacek Seascape DIPA
Producent: Fuerst Wiacek
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 8,0 %
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 49,90 kr (113,41 kr/l)
Antal burkar i släppet: 12 000 st.

Sedan över till det mer klassiska. Från bayerska Privatbrauerei Egerer kommer Egerer Gold Märzen, som även dök upp på systemhyllorna i september 2020. Färgen är mörk bärnsten, möjligen till och med åt det bruna hållet. Doften är ganska maltig med inslag av mörkt bröd och katrinplommon. Smaken är kryddig och kraftfull, med mycket malt och bröd även här. En stabil företrädare för en stil som passar till lite kraftfullare maträtter.

En klassisk märzen bjuder Privatbrauerei Egerer på i kommande nyhetssläpp (foto: Niclas Samuelsson).

Privatbrauerei Egerer grundades 1919 av dryckesdistributören Wilhelm Egerer, men det dröjde till 1931 innan man började brygga öl. Exporterat sina produkter har man bara gjort sedan 2015. Bryggeriet har cirka 120 dryckesprodukter i sitt sortiment, allt från öl till mineralvatten, läsk och vin. Ägare är i dag fjärde generationens Egerer – Franz Luitpold.

Fakta Egerer Gold Märzen
Producent: Privatbrauerei H. Egerer
Leverantör: AB Wicked Wine
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 27,90 kr (55,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 20 000 st.