Även om vi går mot den ljusaste tiden på året så väntar det mörker på Systembolaget. Den 27 maj släpps ännu ett öl från Berlinbryggarna Fuerst Wiacek och som vanligt kan vi förvänta oss extra allt.

Det Berlinbaserade hantverksbryggeriet Fuerst Wiacek har gjort sig kända för sin produktivitet, experimentlusta och smakrika öl. Det sistnämnda är inte minst sant för det öl som nu kommer till Systembolaget. Dream #5 ingår i en serie innovativa ”drömöl” och är inget mindre än en baltisk eller imperial porter med en alkoholhalt på stadiga 9,5 procent. I doften återfinns rostad malt, choklad och kaffe, men även kryddiga och blommiga humletoner. Smaken är välbalanserad med mer rostad malt och kaffe, tillsammans med mörka röda bär, fikon, lakrits och farinsocker. I den söta men också beska avslutningen dröjer ett litet humlesting kvar i gommen.

Den 20 maj kommer ännu ett kraftfullt öl från Berlin till Systembolaget (foto: Fuerst Wiacek).

Fuerst Wiacek grundades i Berlin 2016 och har snabbt blivit ett av de populäraste bryggerierna i den tyska huvudstaden. Bryggeriet har fått namn efter grundarna och bryggarna Georg Fürst och Lukasz Wiacek. De beskriver sig själva som äventyrare, som tycker om att experimentera och lära sig om nya ingredienser och tillverkningssätt. Till dags dato har bryggeriet lanserat drygt 150 öl. I januari kunde vi bekanta oss med ett annat av dem på Systembolaget, då i form av dubbel-ipan Seascape.

Fakta Fuerst Wiacek Dream #5
Stil: Baltisk porter
Producent: Fuerst Wiacek
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 9,5 %
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 49,90 kr (113,41 kr/l)
Antal burkar i släppet: 4 560 st.

Fotnot: Sedan denna text publicerades har lanseringsdatumet skjutits fram en vecka. Det är alltså den 27 maj som gäller.