I slutet av januari bildades Parlamentsgruppe Braukultur i den tyska förbundsdagen. Gruppen består av ett femtiotal parlamentsledamöter som vill stödja den tyska ölkulturen och bryggerinäringen.

Initiativtagare till Parlamentsgruppe Braukultur är den gröna parlamentsledamoten Lisa Badum, ordförande i den tyska förbundsdagens (Bundestag) klimat- och energiutskott. Hon har under flera år arbetat för att bryggerinäringen och gastronomisektorn ska få bättre statligt stöd under coronapandemin. Bland gruppens cirka femtio medlemmar finns dock ledamöter från de flesta partier som är representerade i förbundsdagen, skriver Getränke News.

Lisa Badum från Oberfranken är initiativtagare till Parlamentsgruppe Braukultur (foto: Bündnis 90/Die Grünen im Bundestag, Kaminski).

I det dokument som författades vid gruppens bildande står det bland annat att den tyska bryggerikulturen står för flera värden och traditioner, som kvalitet, stort hantverkskunnande, regional ekonomi och medelstora företag. Man slår vidare fast att Tyskland är världskänt för sina bryggerier. Vid sidan av några stora aktörer består branschen av många små och mellanstora bryggerier, som ofta är familjeägda och varit verksamma i flera hundra år. Att det hela tiden startar nya bryggerier och det ökande ”craft”-utbudet visar också att näringen i högsta grad lever.

Till sist konstaterar man att coronakrisen med dess nedstängningar orsakat stora problem för de familjeägda företag, traditionella bryggerier och bryggeriägda restauranger som utmärker många tyska regioner. Dessa företag är typiska exempel på hållbar regional ekonomi, som gör Tysklands regioner unika och starka. Mångfalden inom bryggerinäringen måste bevaras och kan också tjäna som en förebild för andra ekonomiska sektorer och för en hållbar cirkulär ekonomi, skriver man också. Parlamentsgruppe Braukultur är det andra initiativet från tyska parlamentsledamöter som rör värnandet om den tyska ölkulturen. Redan 1974 bildades Deutschen Institut für Reines Bier med syfte att stödja tyska bryggeriers rätt att upprätthålla den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot).