Två år med coronarestriktioner, stängda restauranger och inställda evenemang har slagit hårt mot den tyska bryggerinäringen. Inte minst i Franken, där många ofta sekelgamla bryggerier tvingats kasta in handduken. Allt går dock inte att skylla på pandemin.

Coronapandemin har inneburit nådastöten för många tyska bryggerier. Vid sidan av nedstängningar och restriktioner har många småbryggerier också kämpat för att få tillbaka sina tomglas, vilket visade sig bli ett stort problem under pandemin, då försäljning av flasköl blivit mångas räddning. Många bryggerier har också tvingats att skänka bort öl, sälja det väldigt billigt eller helt sonika hälla ut det när bäst före-datumet passerats.

Senast i raden av Frankenbryggerier som lägger ner verksamheten är Brauerei Eichhorn i Forchheim. Stadens minsta bryggeri hade en årlig produktion på 5 000 hektoliter, vilket inte längre bar sig enligt ägaren Konrad Greif. Hans familj har bryggt öl på Bamberger Strasse sedan 1935, men Brauerei Eichhorns rötter i Forchheim går att spåra tillbaka ända till 1783. I början av februari tog man dock ner skylten för gott, rapporterar Nordbayern.de.

Brauerei Eichhorn i Forchheim är det senaste i raden av Frankenbryggerier att kasta in handduken (foto: fraenkischertag.de).

Hauff-Bräu i Lichtenau började få problem ungefär ett år in i pandemin. 2016 inledde det 500-åriga bryggeriet ett samarbete kring buteljering och distribution med storbryggeriet Tucher. I mars 2021 sa dock partnern upp alla kontrakt på grund av pandemin, vilket i sin tur blev slutet för Hauff-Bräu. I Erlangen kämpar samtidigt Brauerei Weller för sin överlevnad. Bryggeriet öppnade så sent som 2019 och drivs som ett kooperativ. När pandemin slog till fick bryggeriet svårt att betala räkningarna, vilket bland annat ledde till ett uppsagt hyreskontrakt. Med stöd av kooperativets medlemmar hoppas man dock kunna undvika konkurs och avveckling av bryggeriet.

Alla bryggerinedläggningar i Franken kan dock inte skyllas på coronapandemin. Tyska bryggerier har länge kämpat i motvind, bland annat med en ölförsäljning som sjunkit konstant sedan 1993. Till detta kommer höjda priser på allt från malt och humle till energi, kapsyler och etiketter. Dessa skäl snarare än pandemin ligger bakom att Brauerei Bender i Mühlhausen i maj 2020 meddelade att man skulle lägga ner. Man fortsatte dock att brygga öl till slutet av september samma år. Av liknande anledningar valde även Brauerei Windsheimer i Gutenstetten att låsa dörrarna för gott i slutet av 2021, efter att det familjeägda bryggeriet varit verksamt sedan 1767. När Privatbrauerei Heller i Herzogenaurach la ner produktionen i december 2021 var det enligt uppgift av privata skäl.