På fredag blir det en riktig högtidsstund för alla rökölsfantaster. Då släpper Systembolaget nämligen inte bara en utan två varianter av ett Bambergöl som vi vanligen hittar på hösten.

Det var ett tag sedan sist, men den 25 februari är det åter dags för öl från Schlenkerla på systemhyllorna igen. Denna gång handlar det om inte mindre än två varianter av den starka och rökiga Eiche Doppelbock.  Den färska årgången får nämligen sällskap av 2017 års version, som fått ligga till sig i källarvalven så smakerna mognat ut ordentligt. Till skillnad från den vanliga bokveden, har malten i dessa öl torkats med ekved. Det ger ölen en lite lenare och mer nyanserad röksmak. Förutom rök är smaken maltigt sötaktig med inslag av karamell och plommon. Detta kompletteras med beskan från humlen, som är odlad i Hallertau.

Till mångas glädje gör Schlenkerlas Eiche Doppelbock comeback på Systembolaget (foto: piwolucja.pl).

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Årets variant av Eiche Doppelbock får sällskap av 2017 års lagrade version (foto: Brew Cavern).

Fakta Schlenkerla Eiche Doppelbock
Alkoholhalt: 8,0 %
Stamvörtstyrka: 18,9 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 33,90 kr (67,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 1 000 st.

Fakta Schlenkerla Eiche Doppelbock Vintage 2017
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 87,90 kr (175,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 1 000 st.