Att den tyska ölförsäljningen går trögt är ingen nyhet. Det finns dock bryggerier som går mot strömmen. Dit hör Riedenburger Brauhaus som ökade sin försäljning med tretton procent förra året.

Mest ökar försäljningen av Riedenburger Brauhaus klassiska ölsorter som Helles, Pilsner och Festbier. Men även de alkoholfria ölen säljer bra och har ökat med sexton procent under 2021. Mest populära i detta segment är de alkoholfria varianterna Ur-Helle och Dinkel-Radler. I ett pressmeddelande skriver ledningen att bryggeriets framgång beror på satsningar som tilltalar kunderna, som ekologiska produkter, den regionala förankringen och att bryggeriet har ett brett utbud med ett trettiotal produkter. Under förra året började Ridenburgers öl också säljas av fler återförsäljare.

Framför allt är det de klassiska och de alkoholfria produkterna som drar upp Riedenburgers försäljning (foto: Riedenburger Brauhaus).

Riedenburgers framgångar hänger också ihop med de trender som råder på den tyska ölmarknaden. Försäljningen av alkoholfria öl har exempelvis mer än fördubblats sedan 2007 och har i dag en marknadsandel på åtta procent. Bryggeriet har också satsat på regionala samarbeten och att bevara lokala odlingar. Under kommande år kommer fokus ligga på gastronomisektorn och ett ökat utbud av Riedenburgerprodukter på tyska restauranger. Framtidsplanerna rymmer även en utbyggnad av bryggeriet och en utökad hållbarhetsstrategi.

1756 var året då Wolfgang Antoni Krieger etablerade ett bryggeri i bayerska Riedenburg genom att köpa det lokala Eselbräu. Han var son till Mathias Krieger, som var ölbryggare i Deggendorf. I dag drivs bryggeriet av den åttonde generationen Krieger i form av Maximilian, som 2015 tog över vid sidan av sin pappa Michael. Bryggeriet har ett fyrtiotal anställda och tillverkar cirka 30 000 hektoliter öl per år. Export sker till sjutton länder, däribland Sverige, där det kanske mest kända av deras öl är Martha Krieger Spitzenpilsner.