Den 1 mars släpper Systembolaget lite nytt i det fasta sortimentet igen. Denna gång hittar vi två tyska öl, varav det ena kommer från världens äldsta bryggeri och det andra är ett av Tysklands populäraste ölmärken.

Först har vi ett öl som varit med förut, fast då i mindre flaska. Weihenstephan 1516 är ett kellerbier som först släpptes till 500-årsjubileet av den tyska renhetslagen – Reinheitsgebot – som nedtecknades just 1516. Det handlar om ett ofiltrerat lageröl, där en del av jästen dock centrifugerats bort. Det gör att ölet endast är svagt grumligt, men fortfarande mycket smakrikt tack vare valet av humle. Detta öl är bryggt med Hallertauer Mittelfrüh och den historiska och sällsynta sorten Hallertauer Record.

När Weihenstephaners 1516 Kellerbier gör comeback på Systembolaget är det i en större flaska (foto: Weihenstephaner).

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephan 1516
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %
Beska: 25 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Det andra ölet är Radeberger Pilsner, som nog får sättas in i kategorin ”klassisk tysk pilsner”. Det är inte helt olikt Berliner Pilsner, som släpptes i fasta sortimentet så sent som i december förra året. Ölen har liknande smakprofil och kommer från samma bryggerikoncern, så man kan undra lite hur Systembolagets inköpare har resonerat här. Hur som helst så har vi här ett gyllene ljust öl med doft av malt, gräs och en aning citrus. I smaken återfinns viss sötma, med en liten skön humlebeska i avslutningen. Kanske inte överdrivet spännande, men gedigen, snygg och frisk som en tysk pilsner ska vara.

Det blir ”långburk” när Radeberger Pilsner gör entré i det fasta sortimentet (foto: Systembolaget).

Radeberger Exportbierbrauerei grundades 1872 i den sachsiska staden Radeberg nära Dresden. 1990 köptes bryggeriet av Frankfurtbaserade Binding Gruppe, som senare blev Radeberger Gruppe. Det är Tysklands största privatägda bryggerikoncern och en del av den familjeägda livsmedelskoncernen Oetker Gruppe. I dag är bryggeriet ett av de modernaste i Tyskland och Radeberger Pilsner ett av de fem populäraste ölmärkena i landet.

Fakta Radeberger Pilsner
Stil: Pilsner
Producent: Radeberger
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,65 %
Beska: 33 IBU
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 14,90 kr (29,80 kr/l)

Fotnot: Värt att notera är att två tyska öl också kvalat tillbaka till det fasta sortimentet från beställningssortimentet. Det handlar om König Ludwig Dunkel och Weihenstephaners Vitus Weizenbock.