Fyra gånger om året uppdaterar Systembolaget sitt fasta sortiment. Den 1 december är det således dags för årets sista nyhetssläpp i denna kategori. Bland mycket annat kommer en klassisk pilsner från Berlin till hyllorna.

Pilsner är den i särklass mest sålda ölstilen i Tyskland och den 1 december dyker en av de mer populära representanterna upp i Systembolagets fasta sortiment. Berliner Pilsner från Berliner-Kindl-Schultheiss är en klassisk tysk pilsner med en härlig krispighet och antydan av örter, bröd, citrus och malt i smak och doft. Avslutningen har ett mjukt och behagligt humlesting.

Den 1 december kommer Berliner Pilsner till Systembolagets fasta sortiment (foto: Tomp Beer, Wine & Spirits AB).

Bryggeriet Berliner Pilsner grundades 1902 som ett litet bryggeri med tillhörande ölträdgård. Efter andra världskriget hamnar bryggeriet i DDR, där pilsnern lanseras 1963. Efter Tysklands återförening hårdnar konkurrensen, men genom en återlansering 1992 kan den sjunkande försäljningen stoppas. Den lokala kopplingen är viktig och sedan 2011 pryds burkar och flaskor av sloganen ”Berlin, Du bist so wunderbar” (”Berlin, du är så underbar”). I dag bryggs ölet av Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei, som ingår i Radeberger Gruppe.

Fakta Berliner Pilsner
Stil: Pilsner
Producent: Berliner-Kindl-Schultheiss (Radeberger Gruppe)
Leverantör: Tomp Beer, Wine & Spirits AB
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,2 %
Beska: 30 IBU
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 14,90 kr (29,80 kr/l) + pant 1 kr.