I början av coronapandemin köpte tyska konsumenter toalettpapper som om det inte fanns någon morgondag. I spåren av Ukrainakrisen och stigande råvarupriser utspelar sig nu liknande scener i tyska matvarubutiker. De mest åtråvärda varorna denna gång är solrosolja, mjöl, jäst – och öl.

I sociala medier används nu hashtaggen #hamsterkauf flitigt när tyskarna lägger ut bilder på tomma hyllor hos livsmedelskedjor som Lidl, Aldi och Edeka. Framför allt är det mjöl, jäst och matolja som saknas. Inte minst tillgången till solrosolja riskerar att krympa drastiskt på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Tysklands behov av solrosolja täcks till 94 procent av import, varav drygt hälften kommer från just Ukraina. Som en följd av detta har dessa varor också blivit mycket dyrare. Men priserna är även på väg uppåt för varor som kött och öl, som kan bli nästa mål för hamstrarna, skriver Kreiszeitung.

Många butikshyllor gapar tomma när tyskarna hamstrar livsmedel (foto: Albert Heijn och Martinus Nijhofflaan).

Spannmål och produkter gjorda av spannmål riskerar också att bli dyrare, men inte direkt på grund av Ukrainakrisen. Detta trots att Ukraina tillsammans med Ryssland exporterar cirka sextio miljoner ton spannmål varje år, vilket motsvarar närmare en tredjedel av den globala spannmålsexporten. Tyskland är dock självförsörjande och inte beroende av spannmålsimport. Att dessa varor ändå blir dyrare beror snarare på ökade energikostnader. Men i och med att Ryssland har stoppat exporten av vete, korn och råg, lär dessa spannmål bli mer sällsynta på världsmarknaden, vilket kommer driva upp priserna även i Tyskland. Denna prishöjning kommer i sin tur påverka bryggerierna och därmed priset på öl, tror experter på området.

Någon större anledning till hamstring av livsmedel finns dock inte i dagsläget, menar man. Den tyska livsmedelsförsörjningen är att betrakta som säker och tillgången till mat i butikerna är inte hotad. Möjligen kan det i det korta perspektivet uppstå flaskhalsar för vissa produkter, som i det aktuella fallet med solrosoljan. Men någon anledning till att bygga upp egna lager finns inte, uppger en representant för lågpriskedjan Edeka.