Brauerei Lemke och Berlins hemmabryggarförening Braufreunde Berlin har tagit fram ett öl för att stödja dem som flyr till Tyskland från krigets Ukraina. Intäkterna från försäljningen delas mellan två organisationer som på olika sätt hjälper flyktingarna.

Ölet heter Pidtrymka och har fått sitt namn av det ukrainska ordet för ”stöd”. Det handlar om en ipa med en alkoholhalt på 5,6 procent och bryggs av Berlinbaserade Brauerei Lemke efter ett recept från en medlem i Braufreunde Berlin. Tillsammans kommer man att buteljera, etikettera, packa och transportera ölet till köparna. Ölet bryggs under april och det kommer ta cirka sex veckor innan det hälls på flaska. Leveranserna beräknas börja runt 27 maj.

Intäkterna från ölet Pidtrymka delas mellan två organisationer som hjälper ukrainska flyktingar (foto: Brauerei Lemke).

När skatter och logistikkostnader är avdragna, kommer hela vinsten från försäljningen att delas mellan Berlins stadsmission och organisationen Heimatgeber Hennigsdorf. Stadsmissionen ger flyktingarna boende, förser dem som kommer till Berlins centralstation med ett varmt mål mat, ger en första stunds vila och skydd för ensamkommande barn och erbjuder psykologhjälp för såväl flyktingar som frivilliga. Heimatgeber Hennigsdorf ser i sin tur till att flyktingarna får tak över huvudet. De förbereder lämpliga fastigheter för boende, bygger om och möblerar efter deras behov. För sitt arbete är organisationen helt beroende av ekonomiska bidrag.

Brauerei Lemke grundades 1999 i närheten av Hackescher Markt i Berlin. Bryggeriet har i dagsläget ett tjugotal olika öl i sitt sortiment. Vid sidan av traditionella tyska ölstilar som pilsner, helles, hefeweizen och mer internationella stilar som pale ale och ipa, tog byggeriet 2017 även upp den klassiska stilen berliner weisse. Brauerei Lemke säljer i första hand sina öl på fat i sina egna restauranger och i flaska i Berlinregionen samt via sin webbshop till övriga Tyskland.

Källa: About Drinks