Förra veckan var det Brauerei Lemke. Den här gången är det Brauerei Kundmüller som brygger öl för att stötta Ukrainas folk. Det hela sker inom ramen för ett internationellt bryggerisamarbete.

Ett femtiotal bryggerier världen över har gått samman under namnet Drinkers for Ukraine för att brygga öl till stöd för det krigsdrabbade ukrainska folket. Brauerei Kundmüller i Weiher har bryggt en stout enligt ett recept som tagits fram inom ramen för samarbetet. Ölet har fått namnet Resist och säljs i 75-centilitersflaskor eller från fat på bryggeriet. Två euro per flaska och en euro per halvliter såld fatöl går till Röda Korsets arbete i Ukraina, enligt ett pressmeddelande.

Brauerei Kundmüller har bryggt stouten Resist till förmån för det ukrainska folket (foto: Brauerei Kundmüller).

När andra bryggerier gör ölet kallar man det Ukrainian Anti-Imperial-Stout och använder ett recept som innehåller rödbeta, en viktig ingrediens i den traditionella maträtten borsjtj. Som ölingrediens rimmar den dock dåligt med den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot, varför Kundmüller fått anpassa receptet en aning. Ölkonnässörerna får dock ändå sitt lystmäte stillat med ett öl som innehåller hela sju sorters malt, som ger distinkta rostade toner av kaffe och kakao. Humlen som används är East Kent Golding, Fuggles, Saphir samt Perle, som får representera Franken. Alkoholhalten landar på fullt drickbara 5,9 procent.

Läs även: Brauerei Lemke stöttar ukrainska flyktingar med nytt öl.