Att ljus bayersk lager (helles) är en ölstil som är i ropet har vi skrivit om flera gånger tidigare. Nästa bryggeri att ge sig i kast med den sydtyska specialiteten är Stralsundbryggeriet Störtebeker.

Med sitt nya öl Nordisch-Hell ger sig Störtebeker Braumanufaktur in på den växande marknaden för ljus bayersk lager – helles. Det här är första gången som det nordtyska bryggeriet lanserar ett öl i denna stil och därför är det också naturligt att det skiljer sig en aning från de sydtyska förlagorna. Ölet är bryggt med ekologiska metoder och får med sin speciella aromhumle och pilsnermalt en lätt citrusaktig doft och smak. Ölet säljs under sloganen ”Endlich Hell im Norden” (”Äntligen ljust i norr”) och lanseras med en större marknadsföringskampanj i norra Tyskland, skriver bryggeriet i ett pressmeddelande.

Nordisch-Hell blir Störtebekers bidrag till den växande trenden med ljus bayersk lager (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. I dag omfattar bryggeriets produktion tjugotalet ölsorter. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng Vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.