För några år sedan handlade den tyska ölbranschen mycket om starkare öl med massor av humle, intensiv doft och smak och mycket karaktär. Nu verkar det som att det kommer en motreaktion mot det mer traditionella och det är bayersk helles som leder vägen.

De tyska öldrickarna verkar ha tröttnat på den hajpade craft-rörelsen och åter börjat söka sig mot det mer hemtama. Symbolen för denna motreaktion har blivit den bayerska ljusa lagern, helles, som med sin milda, maltiga karaktär lockar alltfler konsumenter. En anledning till det är att detta är en ölstil som tilltalar mångas smak och som passar till flera sorters mat. Det menar i alla fall den mat-, dryck- och livstilsintriktade PR-byrån Kommunikation.pur i München, som har koll på årets trender. De lyfter även fram den växande efterfrågan på alkoholfri öl.

Tyska ölkonsumenter har åter börjat intressera sig för den bayerska ljusa lagern (foto: Fernando Gutierrez-Juarez/DPA).

Bayersk helles är en av de ölstilar som drabbats hårdast av den framväxande craft-trenden. Lite överdrivet kan man säga att den endast lyckades överleva tack vare de lojala öldrickarna med koncentration i just ”hemlandet” Bayern. Nu gör dock ölstilen storstilad comeback och har inlett en ny triumfmarsch över Tyskland. På en stadigt minskade ölmarknad har bayersk helles lyckats sno åt sig andelar, till viss del på bekostnad av de lika traditionella stilarna pilsner och weissbier. Detta har bland annat fått till följd att många bryggerier, som tidigare bara bryggt en viss stil, har lagt till en helles i sitt sortiment.

Den andra stora trenden rör alkoholfri öl, en dryck som tidigare bara förknippades med bilkörning, men som har ökat drastiskt de senaste åren. Även här har bryggerierna reagerat snabbt och lagt till minst ett alkoholfritt öl i sitt utbud. Alkoholfri öl finns nu i de flesta stilar, från pilsner och veteöl till pale ale, stout och kölsch. Förra året fanns det drygt 700 olika sorters alkoholfria ölsorter i Tyskland, enligt de tyska bryggeriförbundet, Deutscher Brauer-Bund. Alkoholfri öl efterfrågas av personer som älskar öl, men som vill leva ett mer hälsosamt liv. Många alkoholfria öl har också egenskaper som gynnar kroppens återhämtning (isotoniska) och blir därför alltmer efterfrågade av dem som idrottar.