I år är det 150 år sedan veteölsspecialisterna Schneider Weisse startade sin verksamhet i München. Det firar man bland annat genom att damma av ett recept från förr och brygga ett öl under namnet Festweisse. Ölet kommer att finnas tillgängligt i Tyskland från och med maj.

För sitt 150-årsjubileum har Schneider Weisse nytolkat ett recept som ursprungligen skapades för ett öl som bryggeriet sålde parallellt med Oktoberfest i München. Festweisse är en gyllengul brygd med en alkoholhalt på 6,0 procent och en stamvörtstyrka på 13,8 procent. Det är bryggt med Cascadehumle, vilket ger det en uppfriskande citrussmak. Ölet är dessutom helt ekologiskt. Den nya Festweisse kommer att finnas i butiker och restauranger från och med maj. Med varje jubileumsback följer också ett glas, som tagits fram särskilt för 150-årsfirandet. För den som inte vill köpa en hel back finns även ett praktiskt sexpack.

Schneider Weisses nya Festweisse bygger på ett recept från ett tidigare oktoberöl (foto: Schneider Weisse G. Schneider & Sohn).

Schneider Weisse G. Schneider & Sohn grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd av Bayerns kung Ludwig II att brygga veteöl. Därmed kan man också titulera sig Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Det första bryggeriet låg i Münchens gamla stadsdel Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget förknippas dock fortfarande starkt med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI Schneider som är ägare.

Källa: About Drinks