Som den första öltillverkaren i Tyskland släpper Eichhörnchen Bräu nu egna NFT:er. Detta gör man för att finansiera och utveckla sin verksamhet vidare.

Eichhörnchen Bräu blir en av de första tyska tillverkarna av alkoholhaltiga drycker att ge ut egna NFT:er. Som en del i en crowdfunding-kampanj släpper man 888 digitala konstverk med sin patenterade ekorre. För 117 euro kan hugade spekulanter köpa ett speciellt utformat paket via plattformen Start Next. Förutom ett unikt digitalt konstverk, får man då dessutom exklusiva ölutgåvor och andra överraskningar. Bland alla som köper ett paket lottas det även ut en hemmafest med nittio liter öl och en rejäl mängd hasselnötslikör. Köparna får dessutom förmånliga erbjudanden på kommande evenemang samt första tjing på unika produkter och framtida NFT-släpp.

Benedikt Blass och Stephan Kühn grundade bryggeriet som en startup 2020 (foto: Eichhörnchen Bräu).

NFT (non-fungible tokens) är digitalt skyddade konstverk som är unika och icke utbytbara. Medan vanliga bilder kan kopieras hur många gånger som helst på en dator, är varje NFT ett original. Detta garanteras genom så kallade smarta kontrakt, det vill säga digitala kontrakt som tillämpar blockchainteknik. NFT blev bekant för många i samband med det amerikanska projektet Bored Apes, en samling med 10 000 unika NFT:er som nyligen värderades till fyra miljarder dollar.

Eichhörnchen Bräu grundades 2020 av Benedikt Blass och Stephan Kühn. Deras öl finns i dagsläget att köpa från närmare 100 detaljhandlare samt i kiosker, speciella dryckesbutiker och online. Nyligen började Düsseldorf-bryggeriets öl säljas regionalt av storkedjorna Edeka och Rewe. Förutom ovanliga ölsorter lockar företaget sina kunder med nötsnacks, hasselnötslikör och sin egen klädkollektion.

Källa: About Drinks