Efter två år i coronaträda står det nu klart att det blir Oktoberfest i München i höst. Det beskedet lämnades under en presskonferens i den bayerska huvudstaden under fredagen.

Beskedet lämnades av Münchens borgmästare Dieter Reiter, som utropar årets Oktoberfest till en fredlig folkfest efter två års uppehåll på grund av coronapandemin. Vad som av många kallas världens största ölfestival kommer inte att omges av några restriktioner. Beslutet att ge årets fest grönt ljus föregicks bland annat av ett telefonsamtal mellan Dieter Reiter och Tysklands hälsominister Karl Lauterbach. Årets Oktoberfest kommer därmed att äga rum som planerat mellan den 17 september och 3 oktober, rapporterar flera tyska medier.

I dag kom beskedet många längtat efter – det blir Oktoberfest i München i höst (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

En sak som möjligen också påverkat beslutet är att förberedelserna redan är i full gång. Efter två inställda Oktoberfester är alla, från krögare till organisatörer och besökare, mycket angelägna att få till en folkfest. Sedan tidigare har bland andra festgeneralen Clemens Baumgärtner sagt att han vill ha Oktoberfest tillbaka i år och nyligen påpekade Bayerns ministerpresident Markus Söder att det inte vore bra för München med tre inställda folkfester i rad. Att även krögarnas talesperson Christian Schottenhamel är positivt inställd kommer kanske inte som någon större överraskning.

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Brudparet firades med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese, uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren har nöjesutbudet gradvis ändrats mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Innan coronapandemin ställdes Oktoberfest bara in för olika krig, koleraepidemierna 1854 och 1873 samt inflationsåren 1923-24.