Nyligen stod det klart att det blir Oktoberfest i München i höst. Långt innan det beslutet fattades har dock en biljettförsäljare i Berlin försökt sälja bordsreservationer till folkfesten över nätet. Detta har Münchens regionala domstol nu satt stopp för.

I början av förra veckan slog Münchens regionala domstol fast ett beslut om att förbjuda en biljettförsäljare i Berlin att sälja bordsbokningar till årets Oktoberfest. Säljaren har försökt sälja reservationer över internet för flera tusen euro, detta dessutom långt innan beslutet hade fattats om folkfesten skulle äga rum eller inte. Domstolens besked innebär att försäljaren förbjuds att sälja bordsreservationer om inte kunden får en bindande reservation vid bokningstillfället, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

En biljettförsäljare i Berlin förbjuds att sälja bordsreservationer till årets Oktoberfest (foto: München Tourismus/Werner Böhm).

Berlinföretagets bokningsförsäljning anmäldes av ägaren till Armbrustschützenzelt, tillika Oktoberfestkrögarnas talesperson, Peter Inselkammer och Stephanie Spendler, krögare för Löwenbräu Festzelt. I sin anmälan anger de två krögarna att kunderna fått intrycket att de kunde boka speciella platser eller till och med hela bord i något av Oktoberfesttälten. Detta var dock över huvud taget inte möjligt vid den tidpunkten. Trots att säljaren inte hade hunnit sälja några bokningar, kallar domstolen hela processen för missvisande. Det som kunderna i själva verket köper från Berlinföretaget är snarare en ”förtursrätt” till en plats i något av festtälten.

Beskedet om att det blir Oktoberfest i år lämnades vid en presskonferens i München den 29 april. Årets folkfest blir den 87:e i ordningen och kommer att äga rum mellan den 17 september och 3 oktober.