Att man får ta med sig egen mat till bayerska ölträdgårdar är en tradition som går tillbaka till åtminstone 1800-talet. En ölträdgård utanför München tar dock strid mot allt för vidlyftiga matsäckar.

De utflyktssugna bayrare som under påskhelgen besökte ölträdgården Schlossallee Haag i Münchenförorten Freising fick en otrevlig överraskning. Vid entrén väntade en skylt med ett för Bayern ovanligt budskap om att det är förbjudet att ta med sig egen mat in i ölträdgården. Detta förvånade många besökare – en del kallade det till och med för ett ogästvänligt och obayerskt beteende.

De som besökte Schlossallee Haag i påskhelgen fick en oväntat överraskning (foto: tourismus-kreis-freising.de).

Ägaren Alexander Moser vill dock avdramatisera det hela. Enligt honom får man så klart ta med sig lättare måltider, som ost, kallskuret och bröd för att äta tillsammans med en öl. Snarare handlar förbudet om dem som överdriver. Enligt Moser händer det nämligen att gäster dyker upp med matlådor med grillat kött och knödel, dukar upp mindre bufféer, beställer pizza till bordet eller till och med har med sig en egen grill. Det har inget med den gamla ölträdgårdstraditionen att göra, säger han till webbtidningen TZ.

Moser får visst medhåll från den bayerska hotell- och restaurangorganisationen Dehoga, som menar att restaurangägarna också måste kunna tjäna pengar från serveringen. Traditionen med att ta med sig egen mat till ölträdgården går dock tillbaka till 1800-talet. Då serverade många krögare bara öl och besökarna klarade av drickandet bättre om de fick ta med sig något att äta. I dag är rätten att ta med egen mat till och med reglerad enligt den bayerska ölträdgårdsförordningen – Bayerischen Biergarten-Verordnung – som alla krögare måste ha koll på.

Läs mer om vett och etikett i bayerska ölträdgårdar: Vad är okej och inte?