Få saker är så djupt rotade i bayersk kultur som att en varm dag eller kväll besöka en ölträdgård för en öl eller två. Men vilka regler gäller egentligen? Får man till exempel ta med sig egen mat? Vi reder ut begreppen.

Som alla bayrare vet är det helt okej att själv ta med sig något att äta när man besöker ölträdgården (läs mer om vad det egentligen är här). Det här är en tradition som funnits sedan åtminstone 1800-talet. Så länge man befinner sig i området utan bordsservering, så är det helt okej att ta med sig något hemifrån att tugga på. Detta är till och med reglerat enligt den bayerska ölträdgårdsförordningen – Bayerischen Biergarten-Verordnung – som alla krögare måste ha koll på.

Att ta med sig egen enklare mat är helt okej om du befinner dig i den del av ölträdgården som inte har bordsservering (foto: Bayerischer Brauerbund).

Vissa gränser finns det ju förstås. Regeln för medhavd mat gäller i första hand enklare tilltugg, som bröd, ost och korv. Att grilla något eller värma upp soppa på en gasspis är till exempel inte tillåtet. Det är inte heller okej att beställa pizza eller annan takeaway-mat och få den levererad till ölträdgården. Den som glömmer sina tilltugg kan givetvis köpa kringlor (Bretzl) och ost från restaurangen, som i vissa fall även erbjuder grillad fisk i självbetjäningsområdet.

I den del av ölträdgården som har bordsservering gäller följande: Du beställer mat från personalen. Serveringspersonalen ser garanterat om någon i smyg försöker ta fram egen mat, men kan ibland vända bort blicken om någon vid stambordet – Stammtisch – har med sig ett väldigt speciellt tillbehör att piffa till den beställda maten med. Detta gäller dock bara de återkommande gästerna, vars bord också är tabu för andra gäster.

I delen med bordsservering beställer du mat från personalen, som dock kan ha överseende med stamgästernas medhavda tillbehör (foto: Bayerischer Brauerbund).

En annan sak man bör undvika är att flytta ihop bord för att få plats med alla sina vänner och bekanta. Detta tar upp plats för de andra gästerna och kommer att stoppas av krögaren. Den som bokar bord bör se till att vara i tid. Det är okej att boka två bord för tjugo personer, men bara om det också kommer så många och på den tid man sagt. I slutändan är det alltid krögaren som bestämmer och går bokandet över styr så kan det bli stopp.

Till sist, den kanske viktigaste frågan: Får man ta med egen dryck till ölträdgården? Om det handlar om något annat än en flaska välling till spädbarnet är svaret absolut nej. För större barn och vuxna gäller att drycker endast köps från den krog vars ölträdgård du befinner dig i. Det finns berättelser om grupper med unga män som kommit till ölträdgården med en egen back öl. Om krögaren är vänligt inställd kan han ställa backen i krogens kylrum, så att besökarna har kall öl när de går hem. Annars får man helt enkelt lämna backen utanför, eller gå hem igen.

Källa: BR.de