Kölns bryggeriförbund har med framgång stämt bryggeriet Bäckelar Brewery i österrikiska Sölden. Deras öl Sölsch får inte längre exporteras till Nordrhein-Westfalen då namnet anses strida mot varumärkeslagen.

Kölns bryggeriförbund (Kölner Brauerei-Verband) har kämpat mot Bäckelar Brewery i två år. Bakgrunden till förbundets stämning av det österrikiska bryggeriet är att namnet Sölsch, en sammanslagning av ortnamnet Sölden och ölstilen kölsch, anses vara för likt ordet kölsch – en ölstil som är skyddad av EU och bara får bryggas i Köln med omnejd. Ansvarig myndighet gick på Kölnbryggeriernas linje och förbjuder ölet Sölsch från att säljas i hela Nordrhein-Westfalen, rapporterar Getränke News.

Det österrikiska ölet Sölsch får inte längre säljas i det tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen (foto: Bäckelar Brewery).

Under senare år har antalet överträdelser mot ölstilen kölschs varumärkesskydd ökat kraftigt. Kölns bryggeriförbund har alltid för vana att ta till juridiska åtgärder för att skydda ölets status. Kölsch är ett överjäst öl, vilket gör det till en ale, men som efter jäsningen lagras kallt som en lager. Detta ger ett friskt och lättdrucket öl med viss karaktär. Ölstilen är sedan 1998 skyddad av EU både vad gäller stil och geografiskt ursprung. För att ett öl ska få kallas kölsch krävs det att det bryggs i eller inom en radie av fem mil från staden Köln och omfattas av den så kallade kölsch-konventionen, Kölns egen renhetslag.