Det vankas nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Den 1 juni uppdateras hyllorna med inte mindre än tre tyska öl i lika många stilar.

Vi börjar med ett riktigt sommaröl i form av en pilsner från Kaiser Bräu i Neuhaus, som ligger mellan Nürnberg och Bayreuth i Bayern. Under varumärket Veldensteiner producerar de ett femtontal öl, varav vissa är flerfaldigt prisbelönade. Det som nu kommer till Systembolaget är deras Veldensteiner Premium Pils. Doften är humlig med inslag av bröd, majs och halm. Detta återkommer i den aningen torra smaken, tillsammans med en lätt blommighet. En uppfriskande och lättdrucken historia för sommarens varma dagar.

Fakta Veldensteiner Premium Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Färg: Halmgul, klar
Producent: Kaiser Bräu
Leverantör: Solera Spirits and Beers
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Veldensteiner Premium Pils är ett lättdrucket öl för varma sommardagar (foto: Systembolaget).

Nästa öl kommer från Berlinbaserade Brauerei Lemke, som 2017 tog upp den klassiska stilen berliner weisse i sitt sortiment. Det är också detta speciella öl som nu kommer till Sverige. Budike Weisse har prisats flera gånger; bland annat blev ölet utsett till världens bästa i surölskategorin vid World Beer Awards 2018. Vi talar här om ett ofiltrerat veteöl med en syrlighet som kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. I doften återfinns övermogen ananas, citron, kryddor och vete. Smaken domineras av en porlande syrlighet, men även här återkommer vete, ananas och citrus. (Läs mer om berliner weisse här.)

Fakta Budike Weisse
Stil: Berliner weisse
Alkoholhalt: 3,6 %
Stamvörtstyrka: 10 %
Beska: 3 IBU
Färg: Halmgul, något oklar
Producent: Brauerei Lemke
Leverantör: Verissima AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 24,90 kr (75,46 kr/l)

Lemkes variant av stilen berliner weisse kommer till Systembolaget den 1 juni (foto: Brauerei Lemke).

Till sist ska vi tillbaka till Bayern och ett prisbelönt veteöl från Herrnbräu i Ingolstadt. Även här pratar vi om ett härligt sommaröl i form av deras Hefe Weissbier Hell. Ölet är bryggt enligt gammal bayersk tradition och är naturligt grumligt. Doften domineras av klassiska weissbieraromer som banan, kryddnejlika, jäst och vete. Smaken går mycket i samma stil, men en skönt fruktig känsla. Med sin lätta kolsyra, milda avslutning och luftiga kropp är detta ett öl som det enkelt går att njuta ett par av i väntan på att grillmaten ska bli klar.

Fakta Herrnbräu Hefe Weissbier Hell
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Färg: Halmgul, något oklar
Producent: Herrnbräu
Leverantör: Valbon AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,60 kr (39,20 kr/l)

Herrnbräu Hefeweissbier Hell är även det ett härligt sommaröl (foto: Herrnbräu).