Under 1800-talet fanns det 700 tyska bryggerier som gjorde Berliner weisse, varav ett femtiotal i Berlin. I slutet av 1900-talet fanns det bara två bryggerier kvar i huvudstaden och en handfull i hela Tyskland. Men på senare år har den udda stilen fått en renässans.

Berliner weisse är ett ofiltrerat, syrligt (eller surt) veteöl. Ofta används 25 till 50 procent vete i ölen och alkoholstyrkan ligger traditionellt på cirka tre procent. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. Det gör också att ölstilen passerar reglerna för den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). För att minska ölets surhet dricker berlinarna ofta sin Berliner weisse med ”schuss” eller med ”strippe”, vilket innebär att ölet blandas med söt saft respektive snaps.

Berliner Kindl Weisse ”mit schuss”, i det här fallet Waldmeister (foto: marions-kochbuch.de).

Ölets ursprung går att datera så långt tillbaka som till 1500-talet och de nordtyska varianterna av veteöl. Många ölkännare menar att stilen härstammar från Hamburg. En annan förklaring är att det var invandrade hugenotter som utvecklade ölet från Flanderns röda och bruna ales. Kung Friedrich Wilhelm I av Preussen lär ha uppmuntrat bryggning av ölstilen, eftersom den passade bra till landets klimat. 1809 lär Napoleons invaderande trupper ha utnämnt Berliner weisse till ”nordens champagne”.

Friedrich Wilhelm I uppmuntrade bryggning av Berliner weisse (foto: wikiwand.com).

De senaste åren har ölstilen fått ett rejält uppsving, såväl i Tyskland som i andra länder, inte minst Sverige. Berliner weisse har dock skyddad geografisk beteckning i EU; det är bara öl bryggda i Berlin som får kallas så. De varianter som bryggs på andra håll får därför andra, lätt liknande namn. Utomlands går det också att experimentera mer med ingredienserna än i Tyskland. De två stora tillverkarna i Berlin, Berliner Kindl och Schultheiss, ägs båda numera av Oetker-Gruppe. Berliner Kindl Weisse är i dag den kanske mest kända varianten.

Systembolaget hittar man i dag endast en tysk Berliner weisse. Brlos Berliner Weisse finns i beställningssortimentet och kan bara beställas i kollin om 24 flaskor á 28,40 kronor.

Brlos Berliner Weisse är den enda tyska Berliner weissen hos Systembolaget (foto: heldth.com).