Bryggerikoncernen Oettinger meddelar att man stänger sin anläggning i Gotha i slutet av året. Beslutet är ett sätt för koncernen att möta sjunkande försäljningssiffror och kommer inte som någon direkt överraskning.

I veckan informerade ledningen för Oettinger Brauerei de anställda i Gotha om den kommande förändringen. All produktion och logistik på orten läggs ner i slutet av 2022, vilket innebär att 196 personer förlorar jobbet. Samtidigt förs delar av produktionskapaciteten på 1,3 miljoner hektoliter över till koncernens tre andra bryggerier. På grund av omstruktureringar kommer det också försvinna en del arbetstillfällen på anläggningen i Braunschweig, rapporterar branschnyhetstjänsten Frisch Eingeschenkt.

Oettingers anläggning i Gotha i Thüringen läggs ner i slutet av året (foto: Oettinger Brauerei).

Med tanke på att Oettingers försäljning har minskat under senare år, kommer förändringarna inte som någon överraskning. Däremot finns det de som är förvånande över att det gått så fort. Från fackligt håll menar man att bryggerikoncernen försöker släta över ledningens misstag under senare år genom att göra ett ännu större misstag. Thüringens ministerpresident Bodo Ramelow (Linke) kallar i sin tur beslutet för skandalöst, inte minst eftersom Oettinger fortfarande går med vinst.

Oettinger är med en årlig produktion på cirka 8,5 miljoner hektoliter den tredje största bryggerikoncernen i Tyskland. Varje år buteljeras cirka två miljarder flaskor och burkar med öl, ölblandningar och läsk, för distribution över hela världen. Det familjeägda bryggeriet grundades 1731 och har sin bas i bayerska Oettingen, men har även anläggningar i Braunschweig, Gotha och Mönchengladbach.