Münchenbaserade Paulaner köper Oettingers bryggeri i Gotha. Detta efter att Oettinger i juni meddelade att man stänger anläggningen för att istället satsa på sina övriga produktionsorter.

Överlåtelsekontraktet mellan Oettinger Brauerei och Paulaner Braugruppe undertecknades förra fredagen och granskas för närvarande av den tyska konkurrensmyndigheten. Om affären godkänns kommer bryggerianläggningen i Gotha gå över i Paulaners ägo från och med den 1 januari 2023. I dagsläget vill dock ingen av parterna kommentera vad köpeskillingen blir, skriver Getränke Zeitung.

Paulaner Braugruppe köper Oettingers bryggerianläggning i Gotha (foto: Oettinger Brauerei).

I juni meddelade Oettinger att man stänger sin anläggning i Gotha i slutet av året, som ett sätt att möta sjunkande försäljningssiffror. Den aktuella försäljningen innebär att Paulaner nu tar över all produktion, inklusive anläggningar för buteljering, logistik och central service. Med detta följer även cirka 170 anställda. De 23 personer som i dag arbetar med försäljning, export och marknadsföring på orten kommer att stanna kvar hos Oettinger.

Med en årlig produktion på cirka 8,5 miljoner hektoliter är Oettinger den tredje största bryggerikoncernen i Tyskland. Varje år buteljeras cirka två miljarder flaskor och burkar med öl, ölblandningar och läsk för distribution över hela världen. Det familjeägda bryggeriet grundades 1731 och har sin bas i bayerska Oettingen, men har även anläggningar i Braunschweig och Mönchengladbach.

Paulaner Brauerei grundades i München 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe tillsammans med de helägda märkena Hacker-Pschorr, Auerbräu, Weissbierbrauerei Hopf, Chiemseer, Fürstenberg, Hoepfner och Schmucker. Koncernen äger även drygt 63 procent av Kulmbacher. Det familjeägda bryggeriet sysselsätter ungefär 900 personer och exporterar sina öl till cirka åttio länder världen över. Paulaner Gruppe ägs till sjuttio procent av familjeägda Schörghuber Gruppe, som grundades i München 1954. De övriga trettio procenten ägs av Heineken International.