Maj var en bra månad för den tyska ölförsäljningen och innebar ytterligare återhämtning efter coronapandemin. Under årets femte månad sålde tyska bryggerier och dryckeshandlare cirka 8,7 miljoner hektoliter öl – 14,4 procent mer än under samma månad 2021.

De aktuella siffrorna innebär att den tyska ölförsäljningen i maj ligger på samma nivå som samma månad 2019, det vill säga före pandemin. Jämför man däremot med maj 2018 är försäljningen dock 9,8 procent lägre. Sett till de fem första månaderna under 2022 kan Tysklands bryggerier ändå glädja sig åt att kurvan går stadigt uppåt och att den sammanlagda ölförsäljningen ökar med 7,3 procent till cirka 34,7 miljoner hektoliter. Allt enligt Tysklands statistiska centralbyrå Destatis, som dock inte räknar med alkoholfria öl och andra maltbaserade drycker, eller öl som importerats från länder utanför EU.

Den tyska ölförsäljningen fortsätter uppåt under årets femte månad och ligger på samma nivå som i maj 2019, det vill säga innan pandemin.

Bra går det också för försäljningen av ölblandningar, som ökade med 26,6 procent och uppgår till närmare 528 000 hektoliter i maj 2022. Den dåliga exporten till länder utanför EU drar dock ner siffrorna för utlandsförsäljningen, som minskar med 7,1 procent. Medan exporten till länder inom EU ökar med 16,6 procent och uppgår till cirka 859 000 hektoliter, har exporten till tredje land fullständigt kollapsat och minskar med 27,8 procent till 605 000 hektoliter.

Om vi bryter ner siffrorna på regional nivå ser vi att alla förbundsländer ökar sin försäljning. Det enda undantaget är Thüringen, där försäljningen backar med 2,3 procent under maj. Störst är ökningarna i Hessen (+26,1 procent), Nordrhein-Westfalen (+23,4 procent) och Baden-Württemberg (+22,4 procent). Inte långt därefter kommer Schleswig-Holstein/Hamburg (+20,9 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (+18,2 procent) och Berlin/Brandenburg (+18,0 procent). Tvåsiffriga ökningar är det även i Niedersachsen/Bremen (+11,8 procent), medan Mecklenburg-Vorpommern (+9,9 procent), Bayern (+8,8 procent), Sachsen (+6,0 procent) och Sachsen-Anhalt (+4,8 procent) får nöja sig med ensiffriga plussiffror.