De alltid lika produktiva skottarna på Brewdog har slagit sig samman med tyska Früh för att brygga en kölsch. Den heter King Kölsch och är givetvis bryggd i Köln.

Resultatet av den nya vänskapen mellan Brewdog och Cölner Hofbräu Früh är alltså King Kölsch, som med sina 5,2 volymprocent är lite starkare än traditionell kölsch. Beskan på 26 IBU och stamvörtstyrkan på 11,8 procent är också lite högre än normalt. Eftersom ölet lagrats under extra lång tid och fått mogna i kall miljö uppfyller det även kriterierna för så kallad Slow brewing, som fokuserar på begrepp som hantverksmässighet, regional förankring och god kvalitet. King Kölsch säljs i 33-centilitersburkar och -flaskor, som känns igen på Frühs röda och vita färger och Brewdogs distinkta logga. Till en början kommer ölet endast säljas i butiker i Tyskland och Storbritannien samt i ett hundratal av Brewdogs barer.

Brewdog och Früh har tillsammans bryggt en lite kraftfullare kölsch (foto: Brewdog Deutschland).

Att ölet är bryggt på tyskarnas hemmaplan i Köln beror inte bara på att skottarna, som annars bara brygger sina tyska öl i Berlin, vill vara artiga. Framför allt handlar det om att ölstilen kölsch sedan 1998 är skyddad av EU både vad gäller stil och geografiskt ursprung. För att ett öl ska få kallas kölsch krävs det att det bryggs i eller inom en radie av fem mil från staden Köln och omfattas av den så kallade kölsch-konventionen, Kölns egen renhetslag.

Brewdog grundades 2007 och har varit etablerat i Tyskland sedan 2017, då deras första bar öppnade i Berlin. Förutom bryggeriet i skotska Ellon har Brewdog även bryggerier i Columbus (USA), Brisbane (Australien) och i Berlinstadsdelen Mariendorf, där man brygger sitt standardsortiment för den tyska marknaden. I dag exporterar Brewdog öl till drygt sextio länder och driver ett hundratal barer världen över.

Cölner Hofbräu Früh grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen.

Källa: About Drinks