Ett år innan sin 150-årsdag lämnar det familjeägda Mälzerei Günther Schubert i frankiska Schweinfurt in en konkursansökan. Företaget har hamnat i ekonomiskt obestånd och har skulder som man inte kan betala.

I slutet av juni sa företagets vd Catherine von Schoen till tidningen Inside Beer att utvecklingen på energimarknaden försatt mälteriet i en allvarlig ekonomisk sits och att man arbetat intensivt för att rädda såväl anläggning som arbeten i Schweinfurt. Detta har dock inte räckt och den 15 juli ansökte Mälzerei Günther Schubert om konkurs. Domstolsförhandlingar är planerade till den 5 september om inte en köpare har hittats till dess.

Ett år innan sin 150-årsdag tvingas Schubert Malz ansöka om konkurs (foto: Anand Anders).

Redan för flera veckor sedan stoppades vissa leveranser till kunderna. Bryggerier som har avtal med mälteriet står nu utan fast leverantör och måste leta efter råvaror på den öppna marknaden, något som är så gott som omöjligt. Om det över huvud taget finns några varor, säljs dessa till flerfaldigt högre priser än för ett år sedan när kontrakten skrevs.

Mälzerei Günther Schubert (eller Schubert Malz) grundades 1873 och har i dag en mältningskapacitet på 15 000 ton. På anläggningen i Schweinfurt i Unterfranken i norra Bayern arbetar elva personer. Företaget har en årlig omsättning på cirka tio miljoner euro.