Det familjeägda företaget Ireks tar över det konkurshotade Mälzerei Günther Schubert. Därmed ser det snart 150 år gamla mälteriet ut att vara räddat – åtminstone för stunden.

I mitten av juli ansökte det snart 150 år gamla mälteriet Mälzerei Günther Schubert (Schubert Malz) om konkurs på grund av ekonomiskt obestånd. Man fick till den 5 september på sig att hitta en lösning, annars skulle domstolsförhandlingar avgöra mälteriets öde. Nu har dock läget ljusnat i och med att Ireks Group i Kulmbach tar över verksamheten i bayerska Schweinfurt. Enligt egen utsago kommer Ireks ta över såväl den befintliga personalen som fortsätta bedriva verksamhet på orten, skriver Inside Beer.

Schubert Malz i Schweinfurt ser ut att för stunden vara räddat från konkurs (foto: Anand Anders).

Ireks Group är ett familjeägt företag som producerar ingredienser för bakning samt bryggmalt. Företaget driver redan i dag flera mälterier i Tyskland och Österrike och äger dessutom 25,8 procent av Kulmbacher Brauerei. Ireks strategi har länge varit att köpa upp mindre och ibland olönsamma företag för att stärka sin egen marknadsposition. Under de senaste årtiondena har man bland annat köpt mälterierna Unima och Meussdörffer i Kulmbach, Stadlauer Malzfabrik i Österrike, Sulzbacher Malzfabrik i Sulzbach-Rosenberg och Schweinfurter Malzfabrik. Efter övertagandet har vissa av dessa verksamheter helt eller delvis stängts.

De som är insatta i frågan tror att även Schubert Malz kommer att stängas på sikt, inte minst eftersom Ireks redan driver en annan mälteriverksamhet i Schweinfurt. Den i dag svåra situationen på maltmarknaden borgar dock för att verksamheten kommer att finnas kvar ett tag till. Schuberts kunder kan dock ändå bli utan malt, eftersom Ireks inte tar över några köpeavtal utan bara anläggningen och de anställda. De nya avtal som skrivs nu är på minst dubbla priset mot i fjol.