I framtiden kommer servicerobotar vara en viktig del av verksamheten på Maisel & Friends restaurang Liebesbier i Bayreuth. Efter att ha testats under en period är roboten Bella nu en del av personalen och kommer framöver få sällskap av fler kompisar.

Bayreuthbryggeriet Maisel & Friends köpte in en servicerobot till sin restaurang Liebesbier för att se om den kunde avlasta personalen och underlätta deras arbete. Roboten Bella har testats under en period och har visat sig användbar för att hjälpa serveringspersonalen med att köra ut maträtter till borden och ta in disken när gästerna ätit klart. Avsikten är dock inte att robotar ska ersätta personalen, som även i fortsättningen kommer att sköta själva serveringen, skriver Getränke Zeitung.

Med sitt kattlika ”ansikte” väcker serviceroboten Bella mycket sympati hos restauranggästerna (foto: Brauerei Gebr. Maisel).

Roboten Bella är dock inte bara ett stöd för personalen, den är också underhållande för gästerna. I samband med bordsbokningar får gästerna ange om det är okej att Bella hjälper till med att leverera deras mat, något som de flesta mer än gärna säger ja till. Bellas färdväg scannas in baserat på en inprogrammerad ”karta” över bordens placering och hon undviker enkelt alla hinder. Hon kan också känna igen människor som rör sig, hundtassar och väskor – och hon ber vänligt folk att flytta på sig om hon inte kommer fram. Bella laddas över natten och kan sedan arbeta i tolv timmar.