Även nästa släpp i Systembolagets tillfälliga sortiment innehåller ett tyskt öl. Precis som förra veckan är det en bayersk zoigl som landar på hyllorna på fredag.

Det öl som kommer till Systemet den 26 augusti heter Höglwörther Zoigl och kommer från det familjeägda bryggeriet Privatbrauerei M.C. Wieninger i Teisendorf i Bayern. Det är samma bryggeri som tidigare gett oss Höglwörther Festbier, Wieninger Maibock och PD 1813 Zwickl. Det sistnämnda ölet är misstänkt likt det som nu börjar säljas (jag har inte djupdykt i saken, men frågan är om det inte är samma öl fast med annat namn). Höglwörther Zoigl är i vilket fall ett ofiltrerat lageröl med doft av malt, sirap, knäckebröd och nötter. I smaken återfinns samma saker, men även honung, sirap och pomerans.

En zoigl är egentligen inte en ölstil utan en skylt, ofta i form av en sexuddig stjärna eller en pil, som förr hängdes upp utanför ett offentligt brygghus för att visa om stället var öppet eller stängt. Ordet kommer följaktligen också från det tyska ordet för skylt eller visare, ”Zeiger”, som på oberpfalzisk dialekt blev ”Zeigl” och senare ”Zoigl”.

Även den 26 augusti kommer det en zoigl till Systembolagets tillfälliga sortiment (foto: Systembolaget).

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf. 1666 tas det över av regionens ärkebiskop. 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth. Familjen Wieninger äger i dag även en rad restauranger i regionen. Bryggeriets produktion ligger på cirka 100 000 hektoliter per år och sker under överseende av bryggmästare Bernhard Löw.

Fakta Höglwörther Zoigl
Stil: Zwickel, kellerbier
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Solera Spirits & Beers
Alkoholhalt: 4,9 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 25 000 st.