Den 1 september blir en högtidsdag på Systembolaget för alla älskare av tysk öl. Förutom att årets oktoberöl släpps så kommer det även en ny bekantskap från Bayreuth till det fasta sortimentet, där det också sker några andra förändringar.

Det börjar bli en trevlig vana att få välkomna nya tyska öl till Systembolagets olika sortiment. September verkar inte bli något undantag och vi rivstartar direkt med en intressant nyhet i det fasta sortimentet. Denna gång får vi stifta bekantskap med Bayreuther Hell från Bayreuther Brauhaus. Här handlar det om klassisk bayersk helles med det mesta som förknippas med ölstilen. Vid upphällning bildar den gyllengula drycken ett hyfsat stadigt vitt skum. I doften finns hö, malt, ljust bröd och honung. Samma saker återkommer i smaken, tillsammans med kex, en aning blommiga toner och bara en lätt beska.

Bayreuther Hell från Gebrüder Maisel landar i fasta sortimentet den 1 september (foto: bier-kaufen.de).

Bayreuther Brauhaus är ett varumärke tillhörande bryggeriet Brauerei Gebrüder Maisel, som grundades av bröderna Hans och Eberhardt Maisel i bayerska Bayreuth 1887. Man producerar även öl under märkena Maisel´s Weisse och Maisel & Friends. I dag drivs verksamheten av kusinerna Andreas och Jeff, som fjärde generation Maisel. Det var den sistnämnda som 2012 startade Maisel & Friends som ett svar på den växande ”craft”-trenden.

Fakta Bayreuther Hell
Stil: Helles
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 17 IBU
Producent: Brauerei Gebrüder Maisel
Leverantör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 20,90 kr (41,80 kr/l)

Schneiders Aventinus har åter kvalat in i det fasta sortimentet (foto: Schneider Weisse).

I samma veva återkommer två tyska öl, som kvalat in till det fasta sortimentet från beställningssortimentet. Det handlar om de mörka veteölen Erdinger Weissbier Dunkel (5,3 %) och Schneider Weisse Unser Aventinus Tap 6 (8,2 %). Båda säljs i halvlitersflaskor för 23,90 kronor respektive 31,90 kronor. Åt motsatt håll, från fasta- till beställningssortimentet, går König Ludwig Dunkel, Früh Kölsch och Grünbacher Urweisse Hell.

Den1 september släpper Systembolaget även årets oktoberöl med flera tyska bekantskaper (foto: Hofbräu).

Idel gamla bekantskaper bland oktoberölen
Som om ovanstående inte vore nog så släpps även årets oktoberöl den 1 september. För tyskt vidkommande handlar det dock bara om öl som varit med tidigare (samtliga säljs i halvlitersflaskor):

  • Hofbräu München Oktoberfest (6,3 %), 24,90 kr
  • Paulaner Oktoberfest (6 %), 23,90 kr
  • Weihenstephaner Festbier (5,8 %), 24,90 kr
  • Zoller Hof Export Festbier (5,3 %), 23,90 kr
  • Irlbacher Volksfestbier (5,6 %), 24,90 kr
  • Ayinger Oktober Fest-Märzen (5,8 %), 24,90 kr
  • Aldersbacher Oktoberfestbier (5,8 %), 24,90 kr
  • Löwenbräu Oktoberfestbier (6,1 %), 23,00 kr