Efter två års uppehåll kunde Bayerns näst största folkfest – Gäubodenfest i Straubing – äntligen äga rum i år. En vecka efter avslutningen går det dock att konstatera att staden och regionen har den högsta spridningen av covid-19 i hela Tyskland.

Ungefär en vecka efter att folkfesten Gäubodenfest i Straubing avslutades har antalet konstaterade coronafall i regionen Straubing-Bogen skjutit i höjden. Enligt siffror från Robert Koch Institut låg Straubing i lördags tvåa i Tyskland vad gäller den så kallade sjudagarsincidensen med 737,2 coronafall per 100 000 invånare. Distriktet som helhet hade en incidens på 694,9. På söndagen hade staden till och med den högsta incidensen i hela Tyskland. Som jämförelse låg snittet i hela landet på 280 under måndagen, skriver Süddeutsche Zeitung. Ungefär 1,3 miljoner människor besökte årets Gäubodenfest i Straubing, en stad som i vanliga fall bebos av 47 000 invånare.

Ungefär 1,3 miljoner besökare kom till Bayerns näst största folkfest Gäubodenfest förra veckan (foto: Fotowerbung Bernhard).

Efter att alla festligheter varit inställda i Tyskland i två år på grund av coronapandemin, finns det ett stort sug från tyskarna att umgås på sina traditionella folkfester. Scenariot med ökad smittspridning har dock varit liknande på flera ställen där många människor träffats, som Kulmbacher Bierwoche och Erlangen Bergkirchweih. Även efter Dachauer Volksfest stack siffrorna iväg. Med en incidens på 604,7 låg Dachaudistriktet på femte plats i Tyskland i helgen som gick. Nu är det många som undrar och känner oro för vad som ska hända när folkfesternas folkfest – Oktoberfest – drar igång i München den 17 september. Ett normalt år brukar drygt sex miljoner människor från hela världen söka sig till den bayerska huvudstaden för att delta i festligheterna.