Paulaner Gruppe har presenterat sitt bokslut för 2021. Det visar att bryggerikoncernen ökar sin försäljning trots coronapandemi och en allmänt negativ trend på den tyska ölmarknaden.

Paulaner Gruppe ökade sin försäljning från 621,6 miljoner euro 2020 till 669,4 miljoner euro 2021. Ölförsäljningen ökade i sin tur med 4,1 procent till 5,9 miljoner hektoliter. Om man även räknar in alkoholfria drycker och handelsvaror ökade försäljningen från 7,9 miljoner hektoliter till 8,4 miljoner hektoliter. Den ökade försäljningen förklaras i första hand med en kraftig återhämtning på exportsidan. Under 2021 exporterade Paulaner Gruppe 1,3 miljoner hektoliter, vilket är en ökning med 18,6 procent från året innan. Detta kan jämföras med det tyska snittet, som ”bara” ökade med fyra procent under samma period, skriver Getränke News.

I motsats till många andra tyska bryggerier lyckades Paulaner Gruppe öka sin försäljning under 2021 (foto: Paulaner Gruppe).

De ölmärken som det gick bäst för var flaggskeppsmärket Paulaner, liksom de traditionellt starka märkena Mönchshof och Hacker-Pschorr. Vid sidan av dessa utvecklades även Chiemseer på ett positivt sätt. Tack vare dessa märken, tillsammans med märken som Auerbräu och Fürstenberg, kunde Paulaner stärka sin position som Tyskland näst starkaste bryggerikoncern med en total försäljningsökning på 32,5 procent. De alkoholfria dryckerna sålde också väldigt bra under 2021 och ökade med 20,6 procent till 1,6 miljoner hektoliter. Allra mest växte cola- och apelsinläskblandningen Paulaner Spezi, vars försäljning ökade med 35,7 procent.

Paulaner Brauerei är ett av de klassiska och största bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe tillsammans med de helägda märkena Hacker-Pschorr, Auerbräu, Weissbierbrauerei Hopf, Chiemseer, Fürstenberg, Hoepfner och Schmucker. Koncernen äger även drygt 63 procent av Kulmbacher. Det familjeägda bryggeriet sysselsätter ungefär 900 personer och exporterar sina öl till cirka åttio länder världen över. Paulaner Gruppe ägs till sjuttio procent av familjeägda Schörghuber Gruppe, som grundades i München 1954. De övriga trettio procenten ägs av Heineken International.