I veckan presenterades vinnarna av årets European Beer Star vid en gala i München. 219 öl i 73 olika stilkategorier tilldelades guld-, silver- och bronsmedaljer av en expertjury. Allra bäst gick det för hemmanationen.

Vid årets European Beer Star fick tyska bryggerier ta emot 82 medaljer, fördelade på 32 guld, 27 silver och 23 brons. Näst bästa nation blev Italien med 35 medaljer (tio guld, nio silver och sexton brons), medan bryggerierna från USA kammade hem tredjeplatsen i medaljligan med åtta guld, åtta silver och nio brons.

Drygt 2 000 öl testades och betygsattes under årets European Beer Star (foto: Private Brauereien).

Bland de tyska bryggerierna sticker Camba Bavaria ut med två guld, tre silver och ett brons. Bland annat fick man pris för bästa mörka lager i böhmisk/tjeckisk stil. Även i veteölskategorierna visar tyskarna vilka som bestämmer. Av de 27 medaljer som delades ut till olika veteölsstilar gick 21 till Tyskland, varav tre vardera till Schneider Weisse och Schlossbrauerei Unterbaar. Klassiska Schlenkerla tog dubbla guld i kategorierna ”Rököl” och ”Stark rököl”. Löwenbrauerei Passau vann i sin tur pris för bästa öl i kategorin ”Tysk helles”, liksom ett brons i kategorin ”Tysk dunkel”. Pris för bäst pilsner i tysk stil gick till Familienbrauerei M. Ketterer i Hornberg i Schwarzwald.

Tävlingen European Beer Star har arrangerats av bryggarorganisationen Private Brauereien sedan 2004. Den har kommit att bli en av de viktigaste öltävlingarna i världen. Ölen bedöms av en jury bestående av 130 internationella experter, bryggmästare, dryckesjournalister och ölsommelierer från ett trettiotal länder. Under två dagar får de via blindtester bedöma ölens utseende, smak och doft. Till årets tävling anmäldes och testades 2 168 öl från fyrtio länder.

Alla vinnare av European Beer Star 2022 hittar ni här.