Forskare vid Münchens tekniska universitet har analyserat Tysklands äldsta flasköl. Det buteljerades 1885 och går fortfarande att dricka.

Det äldsta (kända) bevarade flaskölet i Tyskland är alltså närmare 150 år gammalt, buteljerat under den tyska kejsartiden 1885. Forskare vid Münchens tekniska universitet (TUM) har öppnat det, analyserat det och till och med smakat på det. Forskargruppen har letts av Martin Zarnkow, chef för teknik- och utvecklingsavdelningen vid Weihenstephans forskningscenter för bryggnings- och livsmedelskvalitet (BLQ).

Tysklands äldsta flasköl har funnits i Brauerei Barres museum sedan 1970-talet (foto: Barre Privatbrauerei).

Det analyserade ölet kommer från Brauerei Barre i Lübbecke, som haft flaskan i sitt museum sedan 1970-talet. Flaskan hittades dock hos ett annat företag i staden, där den enligt historien har förvarats i ett inmurat kassaskåp under årtionden. Att det förvarats torrt och under rätt tryck gör ölet mer intressant än exempelvis gamla öl som hämtats från skeppsvrak och som kan ha utsatts för saltvatten. Ölet från Lübbecke ligger också väldigt nära den alkoholhalt och stamvörtstyrka som var vanliga vid tiden det bryggdes, skriver Süddeutsche Zeitung.

Att ölet har hållit under alla dessa år kommer inte som någon överraskning för forskarna, som menar att ett korrekt buteljerat öl kan hålla i århundraden. Mikroorganismer kan inte växa i alkoholhaltiga öl, som dessutom skyddas av en koldioxidatmosfär och bitterämnen. Dessutom ligger surhetsgraden under 5.0, påpekar Martin Zarnkow, som efter att ha smakat säger att ölet är förvånansvärt gott. Även om det är en pilsner, liknar det till karaktären en äldre mörk lager. Det är överraskande välbalanserat, med mogna smaker av torkad frukt, plommon och körsbär. På det hela taget är det mycket lättdrucket, med en trevliga beska och syrlighet.