Det familjeägda bryggeriet Püls-Bräu grundades i frankiska Weismain 1798 och har fram till i år drivits av totalt sju generationer Püls. Från och med den 1 oktober ägs dock verksamheten av den minst lika kända bryggarfamiljen Maisel i Bayreuth.

För att säkra bryggeriets fortlevnad har Püls-Bräus ägare Hans och Johannes, sjätte och sjunde generation i bryggarfamiljen Püls, bestämt sig för att överlåta verksamheten till de goda vännerna i familjen Maisel. Vid sidan av den personliga relationen var det den rena affärsstyrkan hos Brauerei Gebr. Maisel som fällde avgörandet. För den tidigare ägarfamiljen var det även viktigt att bryggeriet skulle fortsätta att drivas som ett oberoende företag i familjen Püls anda, något som man också blivit lovade i kontakterna med Jeff Maisel från den nya ägarfamiljen.

Jeff Maisel från den nya ägarfamiljen tillsammans med den tidigare ägaren Hans Püls och Maisels bryggerichef Marc Goebel (foto: Brauerei Gebr. Maisel).

Från Maisels sida ser man en stor potential i Püls-Bräu. I ett pressmeddelande säger Jeff Maisel att bryggeriet under massor av år gjort ett fantastiskt jobb med att producera öl av högsta kvalitet och att hålla produktionsanläggningen i toppskick. Inte minst ser han fram emot att även få börja arbeta med det alkoholfria sortimentet. Vid sidan av ett dussintal frankiska ölsorter tillverkar Püls-Bräu i dag även ölblandningar, mineralvatten och läsk.

Bakom namnet Brauerei Gebr. Maisel finns sedan tidigare tre andra varumärken: Maisel’s Weisse, Maisel & Friends och Bayreuther Bierbrauerei. Bryggeriet grundades i bayerska Bayreuth 1887 av bröderna Hans och Eberhardt Maisel. 1951 tog tredje generationen Maisel, Hans, över styret. 1955 fick han sällskap av sin bror Oscar och tillsammans gjorde de bryggeriet internationellt känt. 1996 gick stafettpinnen vidare till kusinerna Andreas och Jeff, som fjärde generation Maisel. Det var den sistnämnda som 2012 startade Maisel & Friends, som ett svar på den växande hantverkstrenden.